Nanogeneeskunde – Naar een toekomst voor elke kankerpatiënt

Tijdens de open miniconferentie ‘Nanogeneeskunde – Naar een toekomst voor elke kankerpatiënt’ staat de ontwikkeling en het gebruik van nanogeneeskunde in de oncologie centraal. Deze bijeenkomst is toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Van patiënt tot pers, van student tot hoogleraar en van belangenorganisatie tot CEO. De voertaal van deze bijeenkomst is Nederlands. Deze miniconferentie wordt georganiseerd in het kader van het wereldwijde evenement Nano World Cancer Day.

NWCDLogo2016

Datum en locatie

Dinsdag 2 februari 2016
9.30 uur tot 13.00 uur

Locatie: Utrecht – Villa Jongerius
Kanaalweg 64, 3527 KX Utrecht
Villa Jongerius is ruim 10 minuten lopen vanaf Centraal Station

Aanmelden is gratis en kan via info@nanonextnl.nl o.v.v. NWCD aanmelding.

Belang nanogeneeskunde voor patiënt

Tijdens deze miniconferentie wordt u bijgepraat over het belang en de stand van zaken van nanogeneeskunde in oncologie en het onderzoek naar kanker. Specifieke voorbeelden en toepassingen in (vroeg-)diagnose en behandeling van kanker zullen de revue passeren. Voorbeelden zijn testen om kanker vroegtijdig op te sporen en hulpmiddelen om de grenzen te bepalen van tumoren of uitzaaiingen te detecteren tijdens een chirurgische ingreep. Ook kunnen nanomaterialen door lokale temperatuurverhogingen het effect van chemotherapie of bestraling versterken, of zelfs direct tumorcellen doden. In de miniconferentie staat vooral het belang van nanogeneeskunde voor de patiënt centraal.

Programma

09.30 u Ontvangst met koffie

10.00 u Opening door dagvoorzitter Anja van de Stolpe, hDMT

10.05 u  Nano-oncologie in de toekomst –  Bob Pinedo, Medisch Oncoloog, VUMC

10.20 u  Kanker op een chip – Anja van de Stolpe, hDMT

10.35 u  Nanodeeltjes voor diagnostiek en tumor-gericht geneesmiddeltransport – Twan Lammers, Experimental Molecular Imaging, RTWH Aachen

10.50 u Beeldgestuurde lokale medicijnafgifte voor de behandeling van borstkanker – Roel Deckers, Imaging Science Institute, UMC Utrecht

11.05 u Een nano-val voor circulerende tumorcellen – Cees van Rijn, Aquamarijn Micro Filtration BV

11.20u Veilige innovatie met nanogeneeskunde in de strijd tegen kanker – Robert Geertsma, RIVM & ETPN member

11.35u Afsluiting door dagvoorzitter Anja van de Stolpe, hDMT

11.45u lunch en gelegenheid tot napraten, netwerken en interviews met aanwezigen.

De organisatie is in handen van NanoNextNL, hDMT en STW, op uitnodiging van ENATRANS en EPTN.

Wat zijn nanomedicijnen?

Nanomedicijnen zijn nanodeeltjes die een medicijn bevatten en dit kunnen vervoeren naar specifieke plekken in het lichaam. Eenmaal aangekomen op hun bestemming komen de medicijnen op een gecontroleerde manier vrij uit de nanodeeltjes. Ondanks dat er nog maar weinig bekend is over het gedrag van nanomedicijnen in het lichaam, in het bijzonder over de verspreiding van de medicijnen in weefsels, kan met behulp van deze eigenschappen de diagnose, maar ook de beeldgeleide behandeling van kanker beter, gerichter en efficiënter. Dit maakt de behandeling minder belastend voor de patiënt.

Aanmelden

Aanmelden is gratis en kan via info@nanonextnl.nl o.v.v. NWCD aanmelding.

 

Meer informatie