Miniconferentie nanogeneeskunde voor bestrijding en behandeling kanker

Breed toegankelijke miniconferentie op 2 februari in kader van Nano World Cancer Day

Een nieuw wapen tegen kanker is volop in ontwikkeling: nanogeneeskunde. De miniconferentie ‘Nanogeneeskunde – Naar een toekomst voor elke kankerpatiënt’ biedt inzicht in de actuele stand van zaken in het Nederlands nanogeneeskundig onderzoek naar bestrijding en behandeling van kanker. Tijdens deze gratis toegankelijke ochtendbijeenkomst op 2 februari maken diverse onderzoekers in korte presentaties duidelijk hoe nanogeneeskunde helpt bij het onderzoek naar kanker en het ontwikkelen van methoden voor (vroege) diagnose en behandeling. Voorbeelden zijn testen om kanker vroegtijdig op te sporen en hulpmiddelen om de grenzen te bepalen van tumoren of uitzaaiingen te detecteren tijdens een chirurgische ingreep. Ook kunnen nanomaterialen door lokale temperatuurverhogingen het effect van chemotherapie of bestraling versterken, of zelfs direct tumorcellen doden.

De bijeenkomst is toegankelijk voor alle geïnteresseerden: van patiënt tot pers, van student tot hoogleraar en van belangenorganisatie tot CEO. Deze miniconferentie wordt gehouden op dinsdagochtend 2 februari en is de Nederlandse bijdrage aan Nano World Cancer Day, een initiatief waar twaalf Europese landen aan deelnemen. Deze dag is georganiseerd in aanloop naar World Cancer Day, dat plaatsvindt op 4 februari.

NWCDLogo2016

Voorbeelden van nanogeneeskundig kankeronderzoek

Tijdens de Nederlandstalige miniconferentie spreken zes onderzoekers over hun nanogeneeskundig onderzoek naar kanker, waaronder professor Twan Lammers (RWTH Aachen, Universiteit Twente). Lammers is gespecialiseerd in het gelijktijdig gebruiken van nanodeeltjes voor zowel diagnose als voor de behandeling van kanker. De nanodeeltjes bevatten werkzame stof tegen kanker en gaan specifiek naar het zieke weefsel. Ze hebben een label (een soort vlaggetje) dat zichtbaar is tijdens beeldvorming van de tumor. Deze behandelmethode is minder belastend voor de patiënt en de effectiviteit van het nanogeneesmiddel kan in beeld worden gebracht. Lees het interview met Twan Lammers op ScienceGuide.

Onderzoeker Roel Deckers (UMC Utrecht) presenteert zijn onderzoek naar een andere niet-invasieve behandeling voor borstkanker. Met behulp van beeldvorming (MRI) en ultrasoon geluid wordt gericht medicijnafgifte gerealiseerd waarbij het weefsel ook lokaal wordt verhit. Dit is dodelijk voor de tumorcellen. Op dit moment vindt een klinische studie plaats die deze behandelmethode evalueert.
Bekijk het volledige programma van de miniconferentie ‘Nanogeneeskunde –  Naar een toekomst voor elke kankerpatiënt’ voor een overzicht van alle sprekers. De miniconferentie wordt georganiseerd door NanoNextNL, onderzoeksfinancier STW, actief in o.m. een partnership met KWF Kankerbestrijding, en technologisch R&D-instituut hDMT.

Nanomedicijnen bieden efficiëntere en minder belastende kankerbehandeling

Nanomedicijnen zijn nanodeeltjes die een medicijn bevatten en dit kunnen vervoeren naar specifieke plekken in het lichaam. Eenmaal aangekomen op hun bestemming komen de medicijnen op een gecontroleerde manier vrij uit de nanodeeltjes. Ondanks dat er nog maar weinig bekend is over het gedrag van nanomedicijnen in het lichaam, in het bijzonder over de verspreiding van de medicijnen in weefsels, kan met behulp van deze eigenschappen de diagnose, maar ook de beeldgeleide behandeling van kanker beter, gerichter en efficiënter. Dit maakt de behandeling minder belastend voor de patiënt.

Meer informatie

Artikel Leidsch Dagblad Kankercellen lopen straks in de nanoval
Blog Ethicschool Nanogeneeskunde in de kliniek
Interview ScienceGuide met prof.dr. Twan Lammers Het gaat om de stap na nano