Miniconferentie Nanogeneeskunde; naar een toekomst voor elke kankerpatiënt

Tijdens de open miniconferentie ‘Nanogeneeskunde; naar een toekomst voor elke kankerpatiënt’ is een breed publiek bijgepraat over het belang en de stand van zaken van nanogeneeskunde in oncologie en het kankeronderzoek in Nederland. Specifieke voorbeelden van nieuwe ontwikkelingen en toepassingen van nanogeneeskunde in de behandeling van kanker zijn de revue gepasseerd, waarbij vooral het belang van nanogeneeskunde voor de patiënt centraal staat. Deze bijeenkomst is toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Van patiënt tot pers, van student tot hoogleraar en van belangenorganisatie tot CEO. De voertaal van deze bijeenkomst is Nederlands. Deze miniconferentie is georganiseerd in het kader van het wereldwijde evenement Nano World Cancer Day 2017.

logo-nwcd-2017

NanoNextNL, KWF Kankerbestrijding en NWO-domein TTW hebben de handen ineen geslagen om, op uitnodiging van ENATRANS en ETPN een Nederlandse bijdrage te leveren aan het wereldwijde evenement Nano World Cancer Day 2017.

Programma en sprekers

 • dr. J.J. (Joost) Pouw / dr.ir. B. (Bennie) ten Haken – Universiteit Twente
  Magnetische nanodeeltjes: een alternatief voor radio-isotopen in chriurgische procedures
 • dr. G. (Gabri) van der Pluijm – Leids Universitair Medisch Centrum
  Ontwikkeling van een nanogeneesmiddel voor de behandeling van agressieve prostaatkanker
 • drs. S. (Sander) Poelert – Quirem Medical B.V.
  Radioactieve holmium micro-bolletjes voor de behandeling van levertumoren
 • dr. P. (Pieter) Gaillard – 2-BBB Medicines B.V.
  Medicijn in vermomming: hoe slecht je de barrière tussen bloed en brein?
 • ir. R. (Robert) Geertsma – RIVM & ETPN-vertegenwoordiger
  Europese Strategische Agenda Nanomedicine & het NL-perspectief

Datum, locatie en aanmelden

Dinsdag 2 februari 2017
9.30 uur tot 13.00 uur

Locatie: Utrecht – Stadskasteel Oudaen
Oudegracht 99, 3511 AE Utrecht
Stadskasteel Oudaen is 10 minuten lopen vanaf Centraal Station.

Meer informatie

Organisatie

De organisatie is in handen van NanoNextNL, KWF Kankerbestrijding en NWO-domein TTW, op uitnodiging van ENATRANS en EPTN.

organisatoren NWCD 2017

Belang nanogeneeskunde voor patiënt

Tijdens deze miniconferentie wordt u bijgepraat over het belang en de stand van zaken van nanogeneeskunde in oncologie en het onderzoek naar kanker in Nederland. Specifieke voorbeelden van slimme oplossingen en toepassingen van nanogeneesmiddelen in diagnose en behandeling van verschillende soorten kanker zullen de revue passeren. Het belang van nanogeneeskunde voor de patiënt staat centraal tijdens deze bijeenkomst.

Wat zijn nanomedicijnen?

Nanomedicijnen zijn nanodeeltjes die een medicijn bevatten en dit kunnen vervoeren naar specifieke plekken in het lichaam. Eenmaal aangekomen op hun bestemming komen de medicijnen op een gecontroleerde manier vrij uit de nanodeeltjes. Ondanks dat er nog maar weinig bekend is over het gedrag van nanomedicijnen in het lichaam, in het bijzonder over de verspreiding van de medicijnen in weefsels, kan met behulp van deze eigenschappen de diagnose, maar ook de beeldgeleide behandeling van kanker beter, gerichter en efficiënter. Dit maakt de behandeling minder belastend voor de patiënt.